Turbo Servis XXX

Kako radi turbina – turbokompresor

Turbokompresor ili kako ga cesto nazivamo TURBOPUNJAC – TURBINA je pricvršcen na blok motora odnosno na izduvnu granu motora. Kada startujemo motor , na izduvnoj grani izlaze gasovi koji se koriste kao pokretac turbinskog kola turbine. Turbinsko kolo i kompresorsko kolo su spojeni istim vratilom ili osovinom.. Kako smo pokrenuli turbinsko kolo izduvni gasovima tako kompresorsko kolo pocinje da obavlja svoju funkciju odnostno kompresuje vazduh i šalje ga ka usisnoj grani.

U kompresorskom delu turbopunjaca se nalaze kompresorske lopatice koje uvlace vazduh iz pravca filtera-precistaca vazduha i pod pritiskom ga ubacuju u usisnu granu motora. Za razliku od standardnih motora, ovaj pritisak u usisnoj grani kod turbo motora omogucava daleko bolje performanse u radu.

Turbine sa promenljivom geometrijom

Ekspanzija u razvoju turbokompresora od 2000-te godine dovela je do toga da su današnje turbine – turbokmpresori daleko fleksibilniji.

U radu, pružaju daleko bolje performanse. Vecina današnjih turbokompresora su sa varijabilnom geometrijom. Pomocu nje im je omogucen daleko efikasniji rad.

Turbine sa promenljivom geometrijom zahvaljujuci svojoj konstrukciji imaju mogucnost da pri malim brojevima obrtaja motora omoguce maksimalni broj obrtaja turbine. Zahvaljujuci ovome imaju vecu kolicinu vazduha kao i veci pritisak vazduha u cilindru motora. Savremena turbina sa takozvanom varijabilnom geometrijom dostižu i do 200.000 obrtaja u minuti kao i daleko veci pritisak.

Novije turbine, turbine sa promenljivom geometrijom maltene daju trenutni odziv motora na gas a skoro u potpunosti eliminisane su takozvane turbo rupe koje su bile nezaobilazne kod starih tipova turbina.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *