Turbo Servis XXX

Jača snaga turbokompresorskog motora

Najizraženija razlika koju čak i laici brzo i lako mogu da primete je razlika u snazi motora. Pritisak turbine je između 0,7 do 1,6 bara, što znači da je kod turbo motora pritisak vazduha za 50% veći nego u vozilima sa motorom bez turbokompresora. Kako vazduh koji pokreće turbokompresor dolazi iz izduvne grane motora, te na izlazu postoji otpor okretanja turbine koji izduvni gas mora da savlada, motor ulaže dodatnu energiju kako bi izbacio vazduh. Iz tog razloga, motor sa turbokompresorom nema povećanje snage od 50% u odnosu na motore bez turbokompresora, što bi bilo očekivano uzimajući u obzir činjenicu da se pritisak vazduha povećava za tih 50%, već se to povećanje kreće između 30 i 40%, u zavisnosti od same konstrukcije motora.

Razlika u potrošnji goriva

Zbog velike količine vazduha koja se dešava zahvaljujući turbokompresoru, turbo motor bolje i efikasnije sagoreva mešavinu vazduha i goriva, te je potrošnja goriva manja u odnosu na obične motore.

Turbo motori bolji na velikim visinama

Na visinama gde je vazduh dodatno razređen, turbokompresori su se pokazali kao veoma korisna stvar. Normalni motori u ovim slučajevima jako brzo gube snagu jer gube određenu količinu vazduha koja je neophodna za sagorevanje u cilindrima. Kod turbo motora taj pad snage je značajno manji jer turbokompresor, zbog lakoće razređenog vazduha, u cilindre ugurava veću količinu čime kompenzuje taj nedostatak gustine.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *