Turbo Servis XXX

Postoje mnogi različiti problemi koji izazivaju neispravnost turbine i zahtevaju njen remont kako bi se problem otklonio. Neki od razloga su sledeći:

Nepravilno podmazivanje – nedovoljno podmazivanje turbine

Prisustvo stranih tela i prljavštine u sistemu podmazivanja

Neredovna zamena ulja

Strana tela u izduvnom i usisnom sistemu

Kvalitet materijala i izrade rezervnih delova

Nedostatak ulja

Nedostatak ulja za podmazivanje garantuje posetu turbo servisu

Kako nam raste opterećenje motora tako će i potreba za većom količinom vazduha rasti. Ovaj jednostavni sistem zahteva da nam turbina uvek bude u punoj snazi. Jedini način je da se poveća broj obrtaja turbine i ide cak do 250.000 o/min. Sve ovo automatski će zahtevati veću potrebu za podmazivanjem i stvaranjem uljnog filma izmedu delova turbine.

Kako broj obrtaja turbine i motora raste tako se opterećenje povećava sa potrebom za boljim hladenjem i podmazivanjem. Ulje pored podmazivanja turbine služi i za rashladivanje unutrašnjih delova turbine. Ukoliko u datom trenutku nemamo dovoljnu količinu ulja, vrlo brzo ćemo izazvati kvar turbine i zagarantovati sebi put do turbo servisa. Ležajevi jednostavno ne mogu da trpe trenutke bez podmazivanja te dolazi do širenja pojedinih delova usled pregrevanja. Kašnjenje u podmazivanju se može prepoznati po vrlo jednostavnoj plavkastoj boji ležajeva i vratila. Sve ovo može da podstakne potrebu za remontom ili reparacijom turbine.

Prisustvo stranih tela u sistemu podmazivanja:

Često se dešava greška da majstori pretpostavljaju da ukoliko popravljaju motor a ne promene ulje, da će se ulje samo isfiltrirati i da ce filter ulja ukloniti svako strano telo pre nego što dospe do motora i do ležajeva turbine i napravi problem. Ovakva greška direktno vas može odvesti u servis turbina. Posle popravke motora obavezno je ispiranje sistema podmazivanja, zamena ulja i zamena filtera ulja.

Sve necistoce u sistemu podmazivanja mogu da izazovu oštecenja ležaja turbine. Čestice prašine su dovoljno velike da blokiraju unutrašnjot ležajeva turbine i smanje cirkulaciju ulja u turbini. Ležajevi turbine će se oštetiti pre glavnih ležajeva radilice motora jer ležaj turbine trpi ogromno opterecenje zbog velikog broja obrtaja u minutu.

Turbina koja se vrti na 80.000 obrtaja u tom trenutku ostvaruje brzinu lopatica od 100 km/h, dok novije turbine mogu ostvariti brzinu lopatica čak i od 1000 km/h. Prisustvo stranih tela u sistemu podmazivanja usloviće reparaciju turbine ili remont turbine u turbo servisu.

Neredovno menjanje ulja i uticaj na turbinu

Interval menjanja ulja je značajno za zdravlje motora, iako je industrija tečnosti za podmazivanje ucinila mnogo u stvaranju dobrih i kvalitetnih ulja, i dalje imamo dva osnovna problema sa kojima moramo da se suočimo:

1. Strukturna promena ulja

2. Kontaminacija ulja izazvana spoljnim faktorima

Visoke temperature koje su prisutne u modernim dizel motorima mogu izazvati strukturno menjanje ulja. Doći će do izdvajanja pojedinih kiselina koje će napasti ležajeve turbine i ostale delove. Ujedno će usloviti i formiranje gušće mase koja se taloži i sprečava normalnu cirkulaciju ulja.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *